fake-productivitity

Produktivitet – Best of Webbdagarna Sthlm 2017

Sveriges viktigaste event för oss som jobbar med internet, Webbdagarna, tog plats i Stockholm 21-22 mars. I den här bloggserien – Best of Webbdagarna Sthlm 2017- kommer jag att lyfta några av mina favoritföreläsare och kunskapen de delade med sig av. 

Som vanligt levererades föreläsare och underhållare av högsta klass med många wow-moments. Nackdelen med två dagars inspirerande konferens är dock att när man kommer tillbaka till jobbet är att det är svårt att finna tid att bearbeta den nya kunskapen och omsätta den till konkreta actions. Genom att skriva om dem, är min förhoppning att jag ska repetera dem och sätta dem i ett sammanhang för mig själv. Och förhoppningsvis är de någon av er läsare som får ut något vettigt av det också :)

Produktivitet med Jocelyn K Glei

Jocelyn K Glei, författare till boken Unsubscribe, delade med sig av sina bästa tips för bli mer produktiv i denna värld full av distraktioner.

Jocelyn presenterade tre psykologiska koncept som stjäl vår uppmärksamhet på jobbet, samt hur vi kan hantera och undvika dem.

Slumpvis belöningar

Föreställ dig din mailbox som en spelmaskin. Du förlorar oftast, men ibland dimper det ner något fantastiskt! De gånger de efterlängtade och roliga mailen landar i inkorgen aktiveras den del av hjärnan som ger oss ett kort lyckorus, d.v.s hjärnan får en ”belöning”. Men de flesta gånger man kollar sin mail får man inget lyckorus. Det är snarare fler ”to dos” som sållar sig till dagens att-göra-lista och det tar väldigt mycket tid att hela tiden avbryta sig själv för att kolla mailen och sedan försöka återgå till det man höll på med innan. Det tar cirka 25 minuter innan man återfår samma fokus igen, när man blir avbruten, eller när man avbryter sig själv.

Jocelyns lösning
Fundera över vilken typ av ”belöning” du vill ha? Skriv ner tre nya mål varje månad, och sätt upp dem någonstans där du ständigt påminns om dem. Ett annat tips är också att göra dagens to-do-list dagen innan, för att kunna hålla fokus på det du bestämt dig för att göra. Ägna sedan tiden efter lunch åt att svara på mail.

Strävan efter uppfyllelse

Vi vill hellre fokusera på små enkla uppgifter som är enkla att avklara. När vi arbetar med stora saker, som har större genomslagskraft och är av större vikt tar det oftast längre tid. Det är enklare att fokusera på mindre uppgifter, där belöningen kommer snabbare och är enklare att uppnå. I det här fallet är belöningen alltså att avsluta en uppgift. Ett exempel på strävan efter uppfyllelse är till exempel den ständiga kampen efter zero-inbox.

Jocelyns lösning
Försök att identifiera delmål på vägen under de större projekt. Och visualisera dem genom en framstegskalender. Ett annat tips var också att försöka synliggöra det man har avklarat för en själv, till exempel hänga upp wireframes på väggen bredvid skrivbordet, eller låta högen med utkast ligga framme.

Regeln om återgäldande

Du känner dig skyldig att göra samma sak tillbaka. Exempelvis, om du får en födelsedagspresent av någon känner du att du MÅSTE köpa en tillbaka. Jocelyn berättar om ett exempel där en forskare skickade vykort till totala främlingar. Många svarade, och en del skickade vykort till honom årligen i 15 år efteråt.

Jocelyns lösning
Genom att säga nej till vissa möjligheter säger du ja till dina prioriteringar. Gör en ”not-to-do-list” och identifiera dina värsta tidstjuvar. Produktivitet handlar mycket om vad vi väljer att inte göra. Att skala bort distraktionen.

Tre alternativa fakta om produktivitet:

  1. Busy is better
  2. More is better
  3. Faster is better

Jocelyns föredrag var nästan lite skrämmande, jag kände igen mig i allt hon pratade om. Och jag kan verkligen relatera till känslan av att jobba och jobba, men ändå kvarstår känslan av att inte åstadkomma någonting.

One thought on “Produktivitet – Best of Webbdagarna Sthlm 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>