Pecha Kucha

Pecha Kucha – LIA2 presentation

Idag presenterade alla i klassen vad vi har pysslat med under de senaste tio veckorna då vi varit ute på vår andra LIA-period. Det var himla kul att höra allas berättelser. Tänk vad mycket som har hänt under det senaste året. För ett år sedan satt vi på samma stolar och lyssnade på WKS13 när de berättade om sin LIA2 för oss. 

LIA står för Lärande i arbete, och är en stor del av utbildningen till webbkommunikatör på Medieinstitutet. Presentationstekniken som skolan vill att vi använder heter Pecha Kucha och innebär att varje person får 20 powerpoint-slides som visas i 20 sekunder vardera. Det är ett svårt format men väldigt rättvist eftersom det innebär att alla får prata exakt lika länge.

Svårigheten med Pecha kucha är att 20 sekunder går otroligt snabbt. Av allt jag ville ha sagt fick jag nog bara ur mig cirka 50 %. Det finns en enkel anledning till det såklart ­– jag hade inte hunnit öva tillräckligt. Nästa gång ska det sitta som en smäck!

Pecha kucha slide

Jag började min LIA som copywriter på aStory, där skrev jag en del webbtexter, höll på lite med Facebook-annonsering och lite allmänt med sociala medier. Men det kändes som att jag stod still. Jag fullkomligt älskar människorna på aStory, deras kreativitet och energi. Men det kändes aldrig som att jag fann min plats där eller att jag fick möjlighet att visa vad jag är bra på.

Efter sex veckor kändes det som att det var dags att gå vidare. Det var med sorg, pirr i magen och inte lite ångest som jag sa HEJDÅ till aStory och HEJ HEJ till iProspect. Men vad glad jag är över det såhär i efterhand.

Redan från första veckan kände jag att iProspect var helt rätt. För det första är de en fullständigt digital byrå, vilket passar mig bra med tanke på mitt framtida yrke. Och för det andra kändes det som att jag kunde tillföra något. Den känslan är ovärderlig. Redan efter två veckor började vi prata om hur mycket jag hinner jobba extra utöver skolan.

Pecha Kucha slide

Något annat som jag tog upp under min Pecha Kucha var synen på varandra, både inom klassen och mellan de olika årskullarna. När jag var ny på utbildningen var det en representant från skolan som sa ”tänk på att tvåorna ser er som konkurrenter” till klassen precis när vi började. Jag tycker att det är helt fel approach. Det är skitdumt att säga så till ett gäng osäkra elever som precis gett sig in i en ny bransch. En bransch som många gånger är allt annat än välkomnande.

Vi är framtida kollegor och jag tror stenhårt på att vi ska hjälpa varandra istället för att vässa armbågarna och spela defensivt. Jag rekommenderar mer än gärna mina klasskompisar till jobb som jag tror skulle passa dem. Vi är så himla olika, vi har olika intressen och vi vill jobba med olika saker.

 

Petra läser sista året på yh-utbildningen Webbkommunikatör – sociala medier på Medieinstitutet i Stockholm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>