6ebe76d8-b916-4c15-aae3-8296e42aedb5-1.jpg

Långweekend i Marrakech – del 2

Två av höjdpunkterna under weekendresan i Marrakech var besöket vid Jardin Majorelle och dagen då vi upptäckte Medinan tillsammans med en guide.

Det här inlägget är en fortsättning på Långweekend i Marrakech – del 1.

Jardin Majorelle

Jardin Majorelle är en park i centrala Marrakech. Det tog parkens skapare, konstnären Jacques Majorelle, 40 år att färdigställa den magnifika miljön med dess byggnader, planteringar, fontäner och dammar.

Om du är det minsta intresserad av växter och arkitektur kan jag verkligen tipsa om ett besök här. Starka färger, slingrande växter, enorma suckulenter och färgglada blommor så längt ögat kan nå. Jardin Majorelle är en av Marrakech mest välbesökta platser, och det kan vara lång kö för att komma in – men det är värt väntan.

Jardin Majorelle - långweekend i Marrakech

Jardin Majorelle - höjdpunkt Marrakech

Jardin Majorelle - långweekend i Marrakech

Jardin Majorelle - långweekend i Marrakech

Med en egen guide runt Medinan

En av dagarna bokade vi en guide via hotellet vi bodde på. Det kostade 30 euro var, så 90 euro totalt för oss som var tre i sällskapet. Om det är dyrt eller billigt vet jag inte, men för mig var det väl investerade pengar eftersom jag inte hade läst på alls inför den här resan. Vår guide Abdullah plockade upp oss på hotellet direkt efter frukost och tog oss sedan på en biltur genom den nyare delen av staden till den gamla Medinan. Han berättade om landmärken vi passerade, intressanta anekdoter och lagom mycket historia varvat med kultur och nutida inslag. Till exempel fick vi lära oss hur man ser skillnad på en judisk och en islamsk byggnad, hur marockanerna ”maskerar” sina mobilmaster som palmer för att få en enhetligare stadsbild och hur marockanskt hammam går till.

Den guidade turen tog oss via en av stadens äldsta och viktigaste byggnader, Koutoubiamoskén till det imponerade palatset Bahia Palace. Vi tog oss genom de myllrande riaderna fullproppade av allt mellan himmel och jord som en turist kan tänka sig att köpa. Vi stannade till i några butiker, och köpte bland annat på oss lite arganolja och sovenuirer. Abdullah tog oss sedan till en restaurang för en sen lunch (för sen för mig, som måste äta typ var tredje timma – men å andra sidan hann han visa oss mycket på den tiden) och lämnade oss där, runt 15 snåret.

Men det jag tyckte var mest intressant var ändå att få tillfälle att prata om hur livet ser ut, för en ung kille i Marocko. Vi delade till exempel intresset för boxning – vilket var kul!

Läs gärna:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>