3435758a-7ae8-476c-b199-8f76eb54d913.jpg

Långweekend i Marrakech – del 1

Marrakech är en färgstarkt, kontrastrikt och förtrollande stad som jag varmt rekommenderar för en längre weekend. Kultur, shopping och härliga matupplevelser utlovas!

Jag och mina före detta klasskamrater Emma och Evelina kom precis hem från vårt första besök i Marrakech i Marocko. Jag är fortfarande trollbunden av stadens magi så jag tänker att jag ska sammanfatta några av resan höjdpunkter och resetips medan jag har dem färskt i minnet.

Gamla staden, även kallad Medina, i Marrakech.

Den gamla stadsdelen – Médina

Marrakech är en brokig blandning av nytt och gammalt. I de gamla delarna staden, i den så kallade Medinan, är gatorna smala, vindlande och labyrintliknande. Utmed gator och gränderna trängs bilar, motorcyklar, flakcyklar, åsnor, apelsinförsäljare, butiker, slaktare, moskeer, palats, katter, kaktusar, kryddor och mycket mycket mer.

Det är lätt att irra bort sig i den här delen av staden – något som en del självutnämna ”guider” lärt sig att utnyttja genom att visa vägen och i efterhand kräva betalt för det. Undvik att gå vilse genom att ladda ner kartan över Marrakech via Google Maps innan din resa. Trots att du inte har uppkoppling kan du se var du befinner dig. Fungerar superbra!

Om du är ormrädd (som undertecknad) råder jag dig att undvika det berömda torget Djeema El Fna, det är nämligen där de berömda ormtjusarna till. Djeema El Fna är annars en väldigt populär plats att besöka och är lite av ett nav i Medinan.

Shopping – och konsten att pruta

Medinan är ett måste att besöka vid ett besök i Marrakech, oavsett om du gillar att shoppa eller inte. Men jösses, gillar man att shoppa är detta himmelriket! I soukerna i Medina hittar du allt från läderhantverk och smycken till marockanska mattor, kakel, kläder, keramik och halmkorgar. Men det gäller att pruta. Oftast ligger ett rimligt pris lite under hälften av vad försäljarna erbjuder, ibland ännu lägre.

Eftersom man inte har vanan att pruta här i Sverige är vi många svenskar som inte riktigt känner oss bekväma med det, mig själv inkluderat. Här kommer mina bästa tips för att komma igång och pruta:

  1. Låt det ta tid.
    Börja med att kolla in erbjudandet. Vad är du intresserad av att köpa, och är det något som finns i var och varannan butik – eller är det något sällsynt? Testa, smaka, känn dig fram och jämför kvalitet mellan butikerna.
  2. Testpruta!
    När du väl har bestämt dig för vad du är ute efter – kolla hur lågt du kan få ner priset hos olika försäljare. Då får du ett hum om ungefär var smärtgränsen går. Det är enklare att pruta om man vet att man rör sig inom rimliga avanser för försäljaren tycker jag..
  3. Ha roligt!
    Ta det inte på blodigt allvar och skoja gärna med försäljarna. Jag upplevde att försäljarna i Marrakech var väldigt trevliga och glada, och att själva förhandlandet inte var särskilt hetsigt.

Museum

Vår första dag regnade det, så vi passade på att besöka några museer. Stadsmuseet Museum de Marrakech var något av en besvikelse för oss som varken kan arabiska eller franska eftersom vi inte hittade någon information på engelska. Men själva byggnaden var vacker och det fanns ett flertal vackra konstutställningar att titta på. Konst är ett universellt språk!

I närheten av Museum de Marrakech ramlade vi av en slump över en riktig liten pärla, Museum of Women. Ett museum tillägnat marockanska kvinnliga förebilder som gjort stora insatser för Marrocos kvinnliga befolkning och kultur. Jag rekommenderar varmt ett besök här <3.

Fler sevärdheter

En av dagarna passade vi på att hyra en egen guide som tog oss runt några av de största landmärkena i Medinan. Och en annan dag besökte vi den fantastiska trädgården Jardin Majorelle som låg ett stenkast från hotellet där vi bodde. Men det får bli ett helt eget blogginlägg. To be continued…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>