Foto av Emelie Otterbeck

En färgstark frilansfotograf

När jag flyttade till Eskilstuna slogs jag av hur många kreativa och skapande människor som bor här. Eftersom jag själv gillar att skapa, kände jag snabbt att jag hörde hemma här. Denna vecka tänker jag skriva ett blogginlägg varje dag, om mitt Eskilstuna. För mig är den här staden ingenting utan dess invånare, därför kommer jag att ta tillfället i akt och presentera några av kreatörerna i min närhet, som inspirerar mig och gör mig glad. 

Fotograf Emelie Otterbck
Emelie Otterbeck

Att våga börja om och lämna ett fast och tryggt heltidsjobb för att satsa på sin passion är lättare sagt än gjort. Någon som gått från tanke till handling och vågat ta steget är fotografen Emelie Otterbeck. Emelie kommer ursprungligen från Skåne men fann vägen till Eskilstuna via kärleken. När förhållandet tog slut stannade hon kvar, och nu 11 år senare har hon man, barn, villa och eget företag här. Emelie har alltid intresserat sig för bilder och läste redan under gymnasiet ett program med inriktning på just fotografi.

– Då var jag inte redo att slå mig in i en tuff bransch men efter jag fick barn för ett par år sedan kände jag att livet är för kort för att inte våga göra de sakerna man verkligen vill, säger Emelie.

Året var 2012 när Emelie tog tjänstledigt från sitt jobb och började studera. Valet föll på Fotoskolan STHLMs yrkesutbildning med inriktning på kommersiellt fotografi. Redan under utbildningens gång startade hon eget företag och fotade bland annat designern Gunilla Ponténs senaste barnkollektion. I maj i år tog hon examen och nu frilansar hon som fotograf med Eskilstuna som bas.

Våren 2014 gick mycket av Emelies tid åt till en bildserie där hon ville summera sin kärlek till fotografin som konstform med hjälp av ljus, färg och form.

– Jag byggde upp olika miljöer i en studio, spraymålade allt i samma färg, arbetade med ljussättning och fotograferade av. Oj vad det lät som ett snabbt projekt nu när jag summerar det i efterhand, det tog i själva verket väldigt lång tid att göra varje bild, berättar hon. Resultatet blev en bildserie av färgstarka och unika konstverk. Ett av verken visades på Ebeling museets sommarsalong där Emelie tilldelades ett stipendium med motiveringen:

”För att ha skapat ett välkomponerat och spännande verk som med hjälp av den höga tekniska kvalitén utmanar betraktaren; är det en målning eller ett fotografi?”

Foto av Emelie Otterbeck
En utav bilderna från bildserien Monokrom av Emelie Otterbeck

Emelie beskriver sin stil som ren och enkel. Hon gillar att jobba med komposition vilket också syns tydligt i hennes stillebenfotografier. Emelies har en förkärlek för just stilleben och en hjärna som ständigt producerar nya bild-idéer. Ur detta föddes sidoprojektet Everyday Still Life, där hon skapar bilder av sin vardag. I ett kreativt yrke blir man aldrig bli fullärd, utan måste hela tiden öva och slipa på sina kunskaper. Genom att ha ett sidoprojekt som detta parallellt med kommersiella uppdrag får hon utlopp för sin konstnärliga ådra samtidigt som hon kan utveckla sina kunskaper och utmana sig själv.

När jag frågar henne om hur det är att vara sin egen chef är hon först mycket positiv, men självklart finns det jobbiga saker också. Vi pratar om prestationsångest, rädslan för att telefonen ska sluta ringa och allt det där tråkiga pappersarbetet. Ibland kan hon tycka att det känns otryggt att vara egen företagare men den tid och energi hon lägger ned får hon också själv skörda frukten av. Till skillnad mot om man är anställd.

– Många företag erbjuder idag osäkra arbetsvillkor, där det kan ta år och dagar innan du får en fast anställning. Och innan dess förväntas du sätta allt åt sidan för att alltid vara redo att ta ett arbetspass med kort varsel. Det omorganiseras, företag skär ner eller rent av lägger ner och då spelar du ingen roll om du slitit där i 20 år, säger hon.

Men är du aldrig rädd för att misslyckas då?

– Jo visst är jag det, men jag tror samtidigt att man inte ska vara så rädd för det. Ingen väg är spikrak, ett misslyckande idag kan vara steget till att lyckas med något annat längre fram. Jag tänker att huvudsaken är att man gör sitt bästa.

Jag tänker att det har hon verkligen rätt i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>